Bewoners die dierbaren hebben verloren. Bewoners die te veel alleen zijn en daardoor eenzaam worden. Of bewoners die om een andere reden bij sociaal makelaar Maartje Kraanen terecht kwamen via een doorverwijzing van de huisarts of praktijkondersteuner. “Veel van hen heb ik regelmatig thuis bezocht, maar dat was uiteindelijk niet meer haalbaar”, zegt Maartje. “Ook waren er te weinig vrijwilligers die deze bezoekjes konden afleggen. We moesten het over een andere boeg gooien!” Want dát er behoefte is om samen te kletsen, lachen of te huilen, dáár is geen twijfel over.
Ouderencafé
“Drie jaar geleden ontstond het idee van een ouderencafé. Het effect is dat de mensen uit hun huis komen en elkaar ontmoeten. De club mensen is gewend dat er regelmatig iemand nieuw aansluit. Nieuwe deelnemers worden altijd hartelijk welkom geheten.” Gesprekken in het ouderencafé gaan over van alles en nog wat. Vanmiddag zat iedereen aandachtig te luisteren naar een medewerker van de gemeente die uitleg gaf over hoe fraude werkt en op welke manier nepbanken en nepagenten bij je binnen proberen te komen. Andere keren is er niet een speciaal onderwerp en gaan de gesprekken ov er van alles en nog wat. Net wat het seizoen brengt. Bijvoorbeeld wat je in der zomer doet met wie je kerst viert. Veel mensen zijn dan alleen en zeggen dat prima te vinden. Maar toen we afgelopen december voorstelden om op eerste kerstdag gezamenlijk te lunchen, begonnen de ogen te stralen! DOCK vroeg bij het Initiatievenfonds Utrecht budget aan en ging de samenwerking met St. Buurtmaaltijden aan. Er werd gekookt door vrijwilligers, de versiering was op en top kerst en bij de voordeur werden de bewoners verwelkomd door een kerstman! Het was een gemêleerd gezelschap in de ‘herberg’: bewoners met verschillende achtergronden, herkomst, leeftijden of geloofsovertuiging.
Klik
De sociaal makelaar krijgt nieuwe deelnemers aan Welzijn op Recept doorverwezen door de huisarts, praktijkondersteuner of door een medewerker van het Buurtteam. Maartje: “Meestal ga ik bij iemand thuis langs om kennis te maken en om uit te zoeken wat bij een bewoner past. Als iemand te veel alleen is en behoefte heeft om anderen te leren kennen, vertel ik over het ouderencafé. Als je ergens nieuw komt is het ook altijd een beetje eng. Dat het heel gewoon is dat zo’n eerste keer onwennig is, leg ik ook uit aan een nieuwe deelnemer. Natuurlijk let ik goed op of die persoon in contact komt met anderen en help daar wat bij. Ik hoop altijd dat iemand het een kans geeft en in ieder geval een paar keer komt. Deelnemers aan het ouderencafé heten de nieuwkomer altijd van harte welkom en ik hoop altijd dat degene die komt kijken, het een kans geeft en een paar keer komt. Dan wordt de onwennigheid minder. De groep is divers en er zijn altijd wel bewoners waarmee een klik ontstaat.”
“Het is zo mooi om te zien dat er vriendschappen voor het leven zijn gesloten. Dat sommigen elkaar ook op andere dagen opzoeken voor een kop koffie of op elkaars verjaardag komen. Een van de deelnemers zuchtte laatst diep en zei: ‘de maandagmiddag, daar kijk ik de hele week naar uit’.”
Het hele verhaal van de kerstlunch lezen, klik hier.